Beställare av copy och content? Undvik de här vanliga misstagen

Att ta in hjälp från en byrå eller frilansare är smart – du får spetskompetens, nya perspektiv och sparar ofta både tid och frustration. Men för att det ska bli riktigt bra krävs mer än en snabb beställning via mejl. Självklart ska en duktig copywriter ta reda på de här sakerna, och i de bästa av världar ska du behöva tänka så lite som möjligt. Men om du vill göra din del som beställare så bra som möjligt så kommer här fem vanliga misstag som gör att content faller platt – och hur du enkelt undviker dem.

1. Du vet vad du vill ha – men inte varför

Att säga "vi behöver tre artiklar" eller "en landningssida" är en bra start – men om du inte vet varför du behöver dem, är det svårt för copywritern att träffa rätt.

Så gör du i stället:
Fundera på vad syftet är: Vill du driva trafik? Förklara en ny tjänst? Höja konverteringen? Content utan syfte är som en kampanj utan mål – det kan bli snyggt, men sällan effektivt.

2. Du skickar en brief som är för vag

"Vi vill ha något fräscht, lättsamt och engagerande." Kul! Men vad betyder det i just er kontext? Vad ska sägas, till vem – och hur?

Så gör du i stället:
En bra brief ska inte vara lång, men den ska vara tydlig. Inkludera syftet, målgruppen, formatet, tonaliteten och vad ni vill att mottagaren ska känna, förstå eller göra.

3. Du har (för) bråttom

Det är klart att det ibland är bråttom – men om allt är bråttom hela tiden får du sällan det bästa resultatet. När copywritern får för lite tid, blir det ofta ett förstautkast som känns just som ett förstautkast.

Så gör du i stället:
Planera så långt du kan, och lämna gärna några dagar för återkoppling. Bra innehåll behöver inte ta evigheter – men lite andrum gör stor skillnad för både kvalitet och arbetsglädje.

4. Du utelämnar kontexten

Om du bara skickar över en brief utan att förklara sammanhanget blir det lätt att copywritern gissar – och kanske gissar fel.

Så gör du i stället:
Berätta gärna om bakgrunden: Vad händer i organisationen just nu? Har ni bytt strategi, målgrupp eller visuell stil? Har något inte funkat tidigare? Allt som hjälper copywritern att förstå helheten gör texten bättre.

5. Du följer inte upp

Det är lätt att tänka "klart!" när leveransen är gjord – men det är i återkopplingen som det blir riktigt bra över tid.

Så gör du i stället:
Berätta vad som funkade och vad som kan bli bättre. Om ni jobbar återkommande tillsammans, kan ni bygga upp ett gemensamt bibliotek av tonalitet, formuleringar och stil – vilket både sparar tid och ger en mer enhetlig kommunikation.

Summering:

Ju tydligare du är i beställningen, desto mer får du tillbaka. Och det handlar inte om att kontrollera – utan om att ge rätt förutsättningar för kreativt och träffsäkert innehåll.

Vill du testa att ta in copyhjälp på frilans? Jag är van vid att jobba nära både byråer och marknadschefer, och vet vad som krävs för att leverera på riktigt. Och nu när du läst den här texten förstår du varför jag ställer så många frågor! Hör gärna av dig!

Föregående
Föregående

Maxa värdet: Så får du mest för pengarna hos en kommunikationsbyrå

Nästa
Nästa

Så skriver du en tonalitetsguide som används